RRB GK – 1

Gk  questions for RRB exams:

1. Which of the following is a major tea producing state ?

Ans: Assam

2. Which of the following states is a major producer of wheat ?

Ans: Punjab

3. Which of the following states is an important producer of sugarcane ?

Ans: Maharashtra

4. The Earth rotates 360 degree in about

Ans: 24 hours

5. A leap year has

Ans: 366 days

6. The occurrence of days and nights is the result of

Ans: Rotation of the earth about its axis

7. The duration of day and night becomes equal at all place on

Ans:  21st March and 23rd September

8. Solar eclipse occurs when

Ans:  The moon comes in between the sun and the earth

9. The crust of the earth is divided into two parts – the hydrosphere and the land mass. The land mass occupies

Ans:  About 29.2 % of the earth’s surface area

10. The Manas National Park is situated in the state of

Ans: Assam

11. Mausynram receives the highest rainfall in the world. It is located in the state of

Ans:  Meghalaya

12. Green Revolution in India led to a substantial increase in the production of

Ans:  Food grains

13. ‘White Revolution’ in India is related to the development of

Ans: Dairy industry

14. What is a Tsunami?

Ans:  A series of water waves caused by the displacement of a large volume of a body of water.

15. Which country was hit by an earthquake and tsunami in March 2011 resulting in loss of lives and property?

Ans:  Japan

16. The zonal head quarter of Northeast Frontier Railway is at

Ans:  Guwahati

17. The railway track in the Darjeeling Himalayan Railway (DHR) is

Ans:  Narrow gauge

18. The Palk Strait lies between the countries

Ans:  India and Sri Lanka

19. Richter scale measures the magnitude of

Ans: Earthquakes

20 ‘Jhum’ practiced in the north-eastern states of India is a method of

Ans:  Agriculture

21. The Kaziranga National Park is famous for its

Ans: One horned rhinoceros

22. Which is the largest continent?

Ans: Asia

23. ‘One light year’ is a unit of

Ans:  Distance

24. Which of the following is not a renewable resource?

Ans: petroleum

25. Which is the third nearest planet to the sun?

Ans: Earth

26. The Pole Star indicates the direction to the

Ans: North

27. How many countries share land boundaries with India?

Ans: seven

28. Kalinga is the ancient name of

Ans: Coastal Orissa

29. Which of the following is a natural resource?

Ans: Air

30. The colour of coal is

Ans: Black

31. Which of the following fuels are used for running automobiles ?

Ans: Diesel

32. Paper was invented in

Ans: China

33. Two – thirds of the Earth’s surface is covered with water and, therefore, from the outer space, the earth appears

Ans:  Blue

34. Global warming is increasing at an alarming rate mostly due to increase of the amount of

Ans: Carbon dioxide in the air

35. The President of India holds office for a period of

Ans: 5 years

36. The Parliament of India has houses.

Ans:  Two

37. Which of the following is known as the Pink City of India?

Ans: Jaipur

38. The first silent feature film made in India was

Ans:  Raja Harishchandra

39. Stilwell Road (constructed during World War II and originally called Ledo Road )       connected

Ans: Northeast India with China

40. 26th January in India is celebrated as

Ans: Republic Day

41. Majuli is the largest fresh water river island of the world. It is located in the state of

Ans: Assam

42. The river Brahmaputra flows through the state of

Ans: Assam

43. Which of the following states does not share its boundary with Bangladesh?

Ans: Manipur

44. The temple of Goddess Kamakhya in Guwahati (Assam) is situated at the top of a peak of the

Ans: Nilachal Hills

45. The National Anthem (‘Jana – gana – mana’) was composed by

Ans: Rabindra Nath Tagore

46. The highest civilian award in the country which is given by the President of India on    January 26  is

Ans:  Bharat Ratna

47. Loktak  lake is situated in the state of

Manipur

48. India became an independent country on

Ans: 15th August, 1947

49. Arjuna Award is given to outstanding

Ans: sports person

50. The Supreme Court of India is located in

Ans: New Delhi

51. The Ashoka Chakra depicted centrally on the white stripe of the National Flag has
Ans: 24 spokes

52. Which state is associated with the development of dance form ‘Kuchipudi’ ?
Ans:  Andhra Pradesh

53. Electrical fuses installed in the house are connected in the
Ans:  live wire

54. Dry ice is basically

Ans: Solidified carbon dioxide

55. A person climbing a hill bends forward in order to
Ans: Increase stability

56. We get energy directly from
Ans:  The sun

57. Echoes are produced when the sound is
Ans: Reflected

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »